Facebook реклама или буустване на постове

Запитвали ли сте се каква е разликата между Facebook рекламата и буустването на постове?

В началото, когато искате да започнете да рекламирате в социалната мрежа Facebook, би било трудно да разберете кои видове кампании ще ви донесат по-голяма възвращаемост на инвестициите. Във всеки човек се зараждат въпроси, които са свързани с успеха на дигиталната кампания. Кой от двата варианта е по-удачен? Да буустнете публикациите си или да направите рекламна кампания? Както и още много други. В статията ще научите каква е разликата между техническите настройки и кое е по-подходящо да използвате за постигане на дългосрочни цели.

Какво представалява буустването на постове?
Ако решите да бууствате постове във Facebook, стъпките са доста лесни. Това, което трябва да направите е да кликнете върху бутона „Boost“, да попълните няколко полета, да посочите какъв бюджет искате да похарчите и за какъв период от време.
Този вид Facebook реклама увеличава ангажираността на вашите публикации в социалната мрежа и спомага за това те да се появяват повече в новинарския поток.
Чрез бууставането на постове, единственото което можете да постигнете е това да подсилите един пост за повече на ангажираност, тоест повече харесвания, коментари, реакции. Ако имате за цел да продавате дадена услуга или продукт, записване за имейл списъци, brand awareness или нещо друго, трябва да създадете рекламна кампания чрез Facebook Ads.
Преди да се захванете с по-трудната и сложна част – рекламна кампания във Facebook, трябва да имате яснота за следните няколко неща:

 

– С каква цел искате да пуснете рекламна кампания?
При създаването на нова кампания, едно от най-важните и основни неща, на които трябва да се обърне внимание, са целите, които искате да постигнете с нея. Създаването ѝ най-често се извършва чрез платформата Facebook Ads Manager.
Чрез поставянето на конкретна цел, ще можете да създадете правилна и успешна стратегия.

– Определете подходящите клиенти за вашия бизнес:
Насочването на рекламите към подходяща аудитория е един от най-сигурните начини парите ви да не отидат на вятъра, а да бъдат инвестирани по най-добрия начин. Поради тази причина, предварително трябва да определите образа на вашите правилни клиенти. На каква възраст са, с какво се занимават, какво е потребителското им поведение в интернет и други.
Единствено по този начин можете да насочите своите реклами към подходящата аудитория и да извлечете максимума.

– Създаване на рекламни послания, отличаващи се от тези на конкуренцията:
За да изпъквате пред вашите конкуренти, посланията ви трябва да бъдат по-интересни и по-креативни.
Тъй като вече сме зарити от множество реклами и потокът е постоянен, те не могат да заинтригуват особено аудиторията в онлайн пространството. За да приковете вниманието на хората и да ги накарате да купят вашия продукт или услуга, трябва да им покажете нещо наистина интригуващо, с което те самите могат да се идентифицират.
По този начин ще имате възможността да ги направите свои клиенти и да изпъкнете пред вашите конкуренти.

– Фокус върху възвращаемостта, а не толкова върху клика или импресията:
Не малка част от рекламодателите правят грешката да оценяват успеха на дадена реклама, единствено на база цена на клик или цена на импресия. Тези показатели не са за пренебрегване, но далеч по-важен е крайният резултат на дадената кампания.
Реклами, които изглеждат евтини понякога се оказват скъпо струващи, защото фокусът не е бил върху привличането на правилните клиенти, които биха донесли в пъти повече приходи, от хората, които са се ангажирали или са направили една поръчка, която ще бъде първа и последна.

– Определяне на основните “Ключови показатели на ефективност”:
В зависимост от вашите цели, ключовите показатели за ефективност могат да бъдат различни. При едни това е прeкият ROI (Return on Investment-възвращаемост на инвестицията), при други е цена на конверсия. В случаи, когато се търси популяризация, това може да са цена на Lead, цена на Engagement или цена на харесване на страница.
Старайте се така да настроите вашите реклами, че когато приключат, резултатите да ви удовлетворяват.

– Определете бюджет:
След като сте си поставили целта и сте направили маркетинг стратегия, следващата стъпка е да определите какъв бюджет сте склонни да изхарчите и за какъв период от време. Полезно е да знаете, че алгоритъма на Facebook изучава вашата реклама от 3-5 дни от пускането ѝ и я показва на хора, таргетирани според вашите изисквания, избрани от настройките на кампанията. Накратко, Facebook проучва на кои хора да предлага рекламата, за да бъде максимално релевантна.

Какво представлява Facebook Ads?
Другият начин за създаване на реклама е малко по-сложен и най-често е препоръчително да бъде работен от хора, които са специалисти в тази област. Този вид кампании се правят извън основната страница на Facebook. Създава се специален акаунт, който се настройва от специалист. След това се създават още няколко метрики, с помощта на програмисти или други външни софтуери.
Когато сме готови с техническата част, преминаваме към самото сетване на рекламната кампания. Там вече имаме няколко начина на конфигуриране, които ни носят различни показатели.
Друга разлика между буустването на постове и създаване на реклама, чрез Facebook Ads, е това, че ако използваме първата функция и искаме да имаме реклама и във Facebook, и в Instagram, то трябва да настроим кампания първо в едната социална мрежа и отделно след това в другата мрежа. Докато, ако използваме Facebook Ads, ние можем директно да пуснем реклама и в двете платформи, използвайки само една настройка.

При използване на Facebook Ads Manager, имаме възможност да пуснем реклама за: Ангажираност, Кликове, Съобщения, Продажби и други. Тук, в зависимост какво сме определили по-горе в нашата стратегия, можем да се възползваме от различни технически настройки, които да направят кампанията ни много по-ефективна, много по-стабилна и по-конкретна.
Рекламирането на продукти и услуги е все по-популярно сред средни, малки и големи бизнеси. Facebook е огромна платформа, която ни дава възможността да използваме всички нейни функции, така че да извлечем най-добрите ползи за нас.

Ако искате да преминете на следващото ниво и да развиете бизнеса си в други направления – да увеличите продажбите си, да увеличите потребителите си, да продавате успешно бранда си, свържете се с нас! Smile Agency е екип от професионалисти, които работят дълги години в областта на дигиталния маркетинг и ние знаем точно как рекламата може да бъде полезна за вас!