Как да избереш подходящия цвят за твоя бизнес?

При стартирането на собствен бизнес е важно да се обърне особено внимание на визията, с която продуктите ще бъдат представени пред клиентите. Фирменото лого е един от най-важните елементи в дизайна на марката. С неговите цветове се определя цялата фирмена идентичност на новата марка. Ето защо е много важно да се подходи особено внимателно при разработването на дизайн на този продукт, като се обърне особено внимание на избора на цвят или повече цветове за него. Доказано е, че различните нюанси възбуждат различни емоции. Изборът на цветовия облик на марката е изключително важен, тъй като той ще се отнася освен за логото и за всички останали фирмени материали.

А ето и какво въздействие, както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво, оказват някои от основните цветове върху клиентите:

Син цвят
Синьото е най-предпочитания фирмен цвят – проучванията показват, че най-много собственици на бизнеси се спират на него. Тъй като се свързва с небето и морето, той носи усещане за свобода, простор и спокойствие. Асоциира се с доверие, лоялност, сигурност и високо качество. Подходящ е за бизнеси в областта на технологиите и финансите. Трябва обаче да се внимава в използването на синия цвят, тъй като ако се прекали с него, визията може да придобие твърде консервативен и скучен вид.
Червен цвят
Червеното е агресивен цвят. Този цвят е провокиращ и привличащ вниманието. Символ е на страст и любов, но също и на опасност и гняв. Червеният цвят е подходящ при провеждане на агресивни кампании, чиято основна цел е привличане на моментното внимание на клиента. Често е предпочитан от автомобилни компании. Доказано е, че червеният цвят възбужда апетита, поради което е подходящ за употреба при развиване на идентичност на продукти от хранително-вкусовия сектор, а също и за ресторанти и хранителни вериги.

Черeн цвят
Един от често използваните цветове в маркетинга за визуализацията на марката е черният цвят. Той е символ на самочувствие и убедителност. Черният цвят се асоциира със сила, класика, престиж и изтънченост и е предпочитан за марки предлагащи луксозни и скъпи стоки. Често е използван от производителите на дрехи и обувки, както и от технологични и автомобилни компании.

Зелен цвят
Доказано е, че зеленият цвят успокоява. Той се асоциира със здраве, растеж и свежест. Цветовете и нюансите от тази гама са много подходящи за здравословни и био продукти от всякакво естество, било то храни, козметика или друго.

Жълт цвят

Тъй като жълтият цвят се свързва със слънцето, той се асоциира с щастие, енергия и оптимизъм. Счита се, че е един от цветовете, които най-много привличат вниманието на човек. Често е използван за детски стоки, от туристически агенции, а също и за продукти от хранително-вкусовата промишленост.

Какъвто и цвят да бъде избран за направата на логото на дадена марка, трябва да бъде много добре обмислената неговата цялостната концепция, така че най-точно да персонифицира марката, като целта да бъде да се създаде правилната асоциация в потенциалните клиенти.
Ние от Smile Agency имаме дългогодишен опит в сферата на дизайна и познаваме перфектно цветовете, както и тяхното най-подходящо съчетание и значение за отделните бизнес продукти. Ако имате нужда от напътствие или изготвяне на цялостно предложение за концепция за лого и идентичност, не се колебайте да се свържете с нас! Готови сме да чуем идеите Ви и да ги оцветим с усмивка!