Видовете графичен дизайн

Преди да се запознаем задълбочено с типовете графичен дизайн, нека първо отговорим на основния въпрос: Що е то графичният дизайн?

Графичният дизайн е вид изкуство, което използва визуалната композиция като основен елемент на работа и чрез изображения, форми, цвят и типография, се създават различни идеи и завършени визуални проекти. Формата може да бъде двуизмерна, да дефинира област, която е създадена от линии, и други.

Графичният дизайн има една основна цел и това е визуалното послание. След години проучвания и разработка на самата професия, се стига до извода, че когато дизайнът е по-обикновен и изчистен, е по-лесноразбираем за потребителите.

Дали сте клиент, който се интересува от дизайнерски услуги, или искате да се занимавате с този тип дейност, информацията за видовете графичен дизайн може да ви бъде от голяма полза.

  • Визуална индентичност

Това най-често могат да са визуалните елементи на идентичността на дадената марка. Те действат като лице на марката, за да изразят нематериалните й качества с изображения, форми и цветове, понякога и думи, но често в комбинация с някаква картина.

Дизайнерите работят заедно със самата марка и създадат разнообразни проекти – от лога до типография, библиотеки с изображения и цветни палитри, както и други. Функцията на всички елементи е да представят по най-добрия и уникален начин самата марка.

  • Рекламен и маркетинг дизайн

Успешното протичане на дадена кампания и положителните резултати в процеса на комуникация с целевата аудитория, зависят от сполучливите маркетингови усилия. Когато един маркетинг е резултатен, той ангажира хората спрямо техните нужди и желания, като им предава нужната информация за услугата, марката или продукта. За да се популяризират по-ефективно всички продукти, се използват листовки, списания и вестници, плакати, банери, билбордове, брошури (печатни и цифрови) и други.

  • Потребителски интерфейс

Това е начин, по който потребителят взаимодейства с дадено устройство или приложение. Този вид графичен дизайн се фокусира върху визуалния опит на потребителя и проектирането на графични елементи на екрана, като бутони, менюта и др. Такива примери са дизайн на уеб страници, интерфейси за игри и приложения и други.

  • Графичен дизайн, който е свързан с публикации

Публикациите се използват основно за комуникация с аудиторията, използвайки каналите на публичното разпространение. Вестниците, списанията, книгите, бюлетините и каталозите са традиционните подобни платформи.

Въпреки че цифровото публикуване е взело превес в днешния информационен свят, тези методи все още са актуални и се използват и до ден днешен.

  • Графичен дизайн на опаковка

Повечето продукти изискват да се направи дизайн на опаковката, чрез който да се комуникира директно с клиентите. Чрез него също може да се постигне по-бързо разпознаваемост на продукта и да се достигне до по-сериозна продажбата на артикулите в мащабен план. Това прави дизайнът на опаковките и ключовите визии изключително ценни маркетингови инструменти.

  • Графичен дизайн, който е свързан с движещи се елементи

Този тип дизайни включват анимации, типография, видеа, аудио продукции, изображения и други ефекти. Те основно се използват в дигиталните канали за комуникация, онлайн медиите, филмите и телевизията. Още примери с движещи се елементи в графичния дизайн са анимираните лога, промоционалните видеоклипове и трейлърите.

  • Графичен дизайн, който е илюстративен

Като сходни дизайни се разглеждат илюстрацията и графичният дизайн, но те колкото и да са еднотипни, имат и своите различия. Илюстраторите създават произведения на изкуството, а дизайнерите композиции. Техните произведения приемат доста различни форми, като част от тях са : картини, снимки за албуми, дизайн на тениски и други.

 

След като се запознахте с видове графичен дизайн, ще успеете много по-лесно да се ориентирате от какъв тип се нуждае вашата фирма. Ние от Smile Agency сме насреща, за да ви помогнем в изграждането на цялостната идея за вашия личен дизайн, както и за създаването на всякакъв вид визуализации.