Важността на тиймбилдинга

Празниците са една перфектна възможност да помислите за организацията на тиймбилдинг за вашите колеги през новата година. Разбира се, не трябва да имаме определен случай, за да разнообразим офисната обстановка, но покрай почивните дни винаги е добра възможност един работодател да помисли за това как да организира тиймбилдинг, който да стимулира екипа за новата година и да го зареди с положителна енергия.

След дългите почивни дни, хората ще са отпочинали и по-спокойни, няма да са толкова работно натоварени и това именно е една перфектна възможност да бъде удължено празничното настроение, след което да започне новата работна година.

Колективът се гради дълго и продължително време и вътрешните отношения между колегите, както и между работодател и екип, са едно от най-важните неща, за да имаме проспериращ бизнес. Един от най-работещите варианти за това да „стоплите“ отношенията в екипа си и да го сплотите още повече е да им организирате подобно събитие в най-подходящия момент. А ето какво точно означава „тиймбилдинг“ и какви са ползите от провеждането му:

Тиймбилдингът е общо казано вид тренировъчна програма, която има за цел да даде възможност на всеки един участник да изяви личностните си качества, да играе в отбор и да развива лидерските си качества, както и рефлексите си. Много често този тип организация се приема и като тип екскурзия или почивка, тъй като продължителността и на провеждане може да е един или няколко дни. И въпреки че в основата са отборни игри, които стимулират определени качества, хората могат да се забавляват, да почиват и да се отпуснат през останалото време.

Важното при тиймбилдинга е това, че хората са изкарани от ежедневната си среда, за да могат да почувстват промяната, да презаредят и да имат нови сили и енергия да вършат обичайните си служебни задачи.

Този тип събития също играят важна роля в създаването на цялостна представа за качествата на вашите служители. Разбира се, в ежедневна работна среда, вие сте имали възможност вече да опознаете голяма част от работниците, но е съвсем различно да бъдат извадени от „комфортната им зона“ и да им бъде предоставено едно страхотно преживяване, което ще ги накара да надхвърлят възможностите си, да покажат креативността си и да развият още повече потенциала си. По този начин работодателите също могат да се ориентират и да си доизчистят представата за това как точно работи екипът им на ежедневна база. И разбира се, ако организирате това събитие в началото на календарната година, това е един страхотен вариант за вас да обобщите точно как се чувстват хората в екипа ви след изминалата година и каква да бъде стратегията по отношение на човешкия труд и ангажираност за новата година. Също имате възможността да си направите план за това какво да бъде разпределението на задачите за всеки служител.

Друга важна особеност на добрия тиймбилдинг е възможността за премахване на професионалните длъжности и титли. В тези дни, в които колективът се обучава, почива и опознава е най-лесно да се създаде равнопоставеност, която да бъде пренесена след това в офиса и да е много по-лесна и приятна обстановката. А защо да не започнете новата година по този начин?

Организирането на такъв тип събитие не е лесна задача и има много стъпки, които трябва да бъдат следвани и изпълнени, за да сте спокойни в деня и преди това и да не мислите за това какво може да се обърка, а по-скоро да се насладите на организацията и на игрите, които са подготвени за провеждане. Много често клиентите имат вече идея какво точно искат да проведат като събитие, както и каква ще е целта на тиймбилдинга. Именно по тази идея се водим и намираме най-подходящото място, на което може спокойно да се осъществи планът.

Като за начало, трябва да бъде намерено подходящо място, на което да може да бъде проведено събитието. Мястото е също толкова важно, колкото и програмата, защото то доста често успява да заинтригува служителите и да ги настрои за това, че могат да си прекарат добре.

Следваща стъпка е да бъде организирана цялостната програма и да имате ясна представа за това какво точно ще се провежда в съответните дни. Важна особеност на тиймбилдинга е това, че освен чрез игри, можете да научите колегите си на нещо ново и с лекторски занимания. Това е много полезно, тъй като по този начин засилвате интереса на служителите си, а и ги обогатявате допълнително.

Освен всичко друго, трябва да организирате бюджета си, програмата, идеята какво искате да постигнете след провеждането на събитието и да имате ясна представа за желанията и характерите на хората, които ще участват в тиймбилдинга, за да избегнете това да има някой, който се чувства некомфортно.

Разбира се, има още много подробности около създаването на един функционален тиймбилдинг и ако искате да се получи точно такова събитие, което е цялостно организирано и добре обмислено, Smile Agency е насреща!

Позволете ни да организираме всичко, докато вие се наслаждавате, забавлявате и следвате работните си цели, които искате да постигнете чрез организирането на този тип събитие.